
در بسیاری از کاربردهای ساخت و ساز میتوان ورق پلی کربنات را جایگزین شیشه کرد. مهمترین مزیت پلی کربنات در مقایسه با شیشه، مقاومت بیش از ۲۰۰ برابری آن مقابل ضربه است. این موضوع باعث میشود که ورقهای پلی کربنات در معرض آسیب کمتری قرار بگیرند. ضمن اینکه ایمنی بهتری در مقایسه با شیشه به ارمغان میآورند. این ورقها در پروژههای ساخت و ساز بهعنوان دیوار و سقف نصب میشوند. نصب صحیح آنها در بهرهمندی حداکثری از ویژگیهای پلی کربنات ضروری است. در این مطلب آموزش نحوه نصب ورق پلی کربنات را آماده کردهایم. دعوت میکنیم تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
مراحل نصب ورق پلی کربنات
ورق پلی کربنات در مقایسه با شیشه انعطافپذیری به مراتب بالاتری دارد. این موضوع باعث میشود که امکان برشکاری و شکلدهی به این ورقها خیلی راحت باشد. از آن گذشته وزن سبک ورقهای پلی کربنات نیز کار نیروی انسانی را برای نصب آن خیلی راحت میکند. این دو نکته مهم باعث میشوند که آمادهسازی و نصب ورقهای پلی کربنات در مدت زمان کوتاهی بهپایان برسد. ضمن اینکه ابزار چندان پیچیده و گران قیمتی نیز برای نصب آن لازم نیست. صفر تا صد فرآیند نصب ورق پلی کربنات را نیز میتواند در محل پروژه انجام داد.
مهمترین نکتهای که برای خرید ورقهای پلی کربنات در نظر بگیرید این است که آنها در ضخامت و مدلهای مختلفی تولید میشوند. با توجه به شرایط پروژه باید حتما ورق با ضخامت مناسبی را انتخاب کنید. اگر بهدنبال آن هستید که ورق با مقاومت بالاتر و عملکرد عایقبندی بهتر در اختیار داشته باشید، باید بهسراغ ورقهای دو یا چند جداره بروید. در زمان خرید نیز پیشنهاد میکنیم بین ۱ تا ۵ درصد بیشتر از محاسبات مورد نیاز ورق خریداری کنید. بهاین ترتیب در صورت بروز مشکل حین نصب و جابهجایی ورقها، وقفهای در به پایان رساندن پروژه رخ نمیدهد. مراحل نصب ورقهای پلی کربنات را میتوان بهصورت زیر خلاصه کرد:
۱. تهیه نقشه برای تعیین ابعاد و اندازه ورقهای پلی کربنات
تهیه نقشه حتی باید قبل از خرید ورق پلی کربنات انجام بگیرد. البته در پروژههای معمولی مانند اجرای نورگیر شاید نیازی به نقشه نباشد؛ اما برای احداث گلخانه یا سقف در پروژههایی مانند استخر و استادیومهای ورزشی، باید ابتدا نقشه پروژه آماده شود. برای این منظور باید ابعاد و اندازه ورقهای مورد نیاز در هر یک از بخشها بهصورت جداگانه مشخص شود. با در اختیار داشتن نقشه، برشکاری ورقهای پلی کربنات خیلی راحتتر انجام میشود و دیگر جای نگرانی از بابت پرتی در اجرای پروژه وجود نخواهد داشت.
۲. برشکاری ورقهای پلی کربنات
بعد از خرید ورق پلی کربنات، حتما باید آنها را در محیط سرپوشیده و خشک نگهداری کنید. قرار گرفتن ورقها در معرض نور آفتاب و رطوبت، باعث افت کیفیت آنها میشود. در این مرحله از نصب ورق پلی کربنات، نوبت به برشکاری میرسد. در صورتی که حجم کار و ضخامت ورقها کم است، بهراحتی میتوانید کاترهای با تیغه فلزی برای برشکاری استفاده کنید. اما اگر ورقها ضخامت زیادی داشته باشند یا بهدنبال سرعت دادن به اجرای پروژه هستید، میتوانید از اره دیسکی یا چکشی استفاده کنید.
قبل از برشکاری باید ابعاد و اندازه مد نظر را با استفاده از ماژیک روی آن درج کنید. سپس ورق را روی یک میز کار مناسب به گیره ببندید. دقت داشته باشید که ورقهای پلی کربنات در برابر خط و خراش خیلی حساب و آسیبپذیر هستند. بههمین دلیل حتما برای انتخاب میز کار، بهسراغ میزهای چوبی نروید. ضمن اینکه از تکان خوردن ورق حین برشکاری نیز جلوگیری کنید.

برای آشنایی با ۹ تفاوت پلی کربنات و فایبرگلاس مقاله مورد نظر از دست ندهید.
۳. اجرای چارچوب برای نصب ورق پلی کربنات
برای نصب ورق پلی کربنان بهعنوان دیوار یا سقف معمولا یک چارچوب اجرا میشود. بسته بهنیاز خود میتوانید بهسراغ چارچوبهای چوبی یا فلزی بروید. این چارچوبها مطابق با ابعاد ورق، شبکهبندی میشوند. بهاین ترتیب هر ورق پلی کربنات هنگام اجرا روی شبکههای چارچوب سوار میشود. محل کنار هم قرار گرفتن ورقهای مختلفی در پروژه نیز دقیقا همین نقاط است.
۴. سوراخکاری محلهای نصب ورقهای پلی کربنات
برای نصب ورق پلی کربنات روی چارچوب معمولا از پیچ استفاده میشود. برای این منظور باید نقاط نصب را سوراخ کاری کنید. معمولا این کار با استفاده از دریل انجام میشود. نکته مهم این است که برای سوراخکاری معمولا باید سایز سوراخ را کمی بزرگتر از اندازه پیچ در نظر بگیرید. این موضوع باعث میشود تا در اثر تغییر دمای محیط و انقباض یا انبساط ورقهای پلی کربنات، مشکلاتی مانند کمانش ورقهای پلی کربنات را شاهد نباشید.

۵. نصب ورق پلی کربنات
در این مرحله نوبت به نصب ورق پلی کربنات میرسد. همان طور که اشاره کردیم، وزن سبک این ورقها، کار اجرایی را برای نصب آنها سادهتر میکند. نکته مهم این است که معمولا لایه ضد UV ورقهای پلی کربنات در یک طرف آنها اجرا میشود. بنابراین هنگام نصب حتما توجه داشته باشید که لایه ضد UV به سمت بیرون باشد.
اگر از ورقهای موجدار یا ذوزنقهای استفاده میکنید، برای دیوار، جهت موجها را بهصورت عمودی در نظر بگیرید. برای سقف نیز جهت موج باید مطابق شیب باشد تا آب باران روی سقف باقی نماند. هنگام نصب باید سوراخ روی چارچوب ایجاد شود. سپس با استفاده از پیچ و واشر یا مهره، کار نصب را انجام دهید. مراقب باشید تا درزی بین ورقها باقی نماند. بهاین ترتیب امکان نفوذ گرد و غبار بهحداقل مقدار ممکن کاهش پیدا میکند.
۶. آب بندی ورق پلی کربنات پس از نصب
در مرحله آخر نصب ورق پلی کربنات، نوبت به آب بندی میرسد. برای این منظور معمولا از چسبهای آکواریوم با پایه سیلیکونی استفاده میشود. این چسبها روی درز ورقها با چارچوب اعمال میشوند. بهاین ترتیب جای نگرانی از بابت نفوذ آب از محل درزها نیز وجود ندارد. ضمن اینکه تاثیر زیادی در کمک به بهبود عایقبندی حرارتی ورق پلی کربنات نیز دارد.

برای آشنایی با ورق پلی کربنات موجدار می توانید مقاله ورق پلی کربنات موجدار؛ ابعاد، کاربرد، مزایا و معایب مطالعه نمایید.
کلام پایانی
در این مطلب نحه نصب ورق پلی کربنات را بررسی کردیم. همان طور که شاهد بودید، ویژگیهایی مانند انعطافپذیری بالا و وزن سبک باعث میشوند که نصب ورقهای پلی کربنات نسبتا ساده باشد. ضمن اینکه برای نصب آنها نیاز به تجهیزات پیشرفتهای نیز وجود ندارد. با چند ابزار ساده مانند کاتر، دریل و … میتوان کار نصب این ورقها را بهراحتی انجام داد. پیشنهاد میکنیم که حتما در انتخاب ورق مناسب با توجه به نیاز پروژه دقت کافی را بهخرج دهید. در این صورت میتوانید روی عمر مفید این ورقها تا سالهای سال حساب کنید.